Uglits, Pretties og Pretties

Bøgerne er skrevet af Scott Westerfeld.

For et stykke tid siden læste jeg denne serie efter anbefaling af en af mine tættetse veninder som sagde at det var en super god serie. Og fordi jeg læste serien før jeg startede denne blog får nu hele serien en post og en side sammen. Først en lille opsumering af de tre bøger.  Hvor jeg kun skriver lidt om hvad bogen starter med for ikke at skulle spolere for meget af bøgerne. Men hvis man gerne vil læse serien skal man nok ikke læse resumet af starten af de andre bøger da dette kan ødelægge lidt af mystikken og overraskelserne i bøger der kommer før dem. Men neden under hjerte anmeldelsen vil bliver der skrevet om hvad jeg syntes om bogen, så hvis ikke noget skal spoleres i de næste bøger efter den første så spring over det første og læs det efter hjerterne.


Uglits

Uglies_bookDet hele sarter med hovedpersonen Tally som er en “Ugly” (grim). Hun lever i et samfund hvor børn vokser op ved deres forældre og ved en vis alder lever de unge så sammen i en skole indtil de er blevet 16 år gammel. For på den dag vil de få en oberation så de vil blive “smukke” og når de er det skal de leve i byen over for den by de har levet så længe i som “Uglies” (grimme).
Tallys bedste ven bliver først omvendt og derefter ingroere hende fuldstændig også selvom de havde lovet hianden at ham ville opsøge hende og snakke med hende også efter hans forvandling til “smuk”.
Hun savner ham meget og forstår ikke hvorfor han ikke har kontaktet hende. Hun kan ikke vente til den dag hun selv skal blive til en “smuk” og leve i de “smukkes” by og have det sjovt og skulle væk fra den strikte skole. Så en dag beslutter hun at besøge hendes ven over i de “smukke´s” by. Selvom hun ikke har lov sniger hun sig der over for at finde ham. Der møder hun en anden ung pige på hendes alder med den samme fødselsdag som hende. Shay hedder hun og sammen undslipper de “de smukke´s” by sammen inden de bliver opdaget i at være der. Dog finder Tally også ud af at hendes ven ikke havde glemt hende men var helt untraseret i at kontakte hende.

Tally og Shay bliver venner og Shay lære Tally at at flyve/ skate på et hoverboard. Shay prøver at snakke Tally ind i at rebellere over for systemet og flyte for ikke at blive obereret og derved blive “smukke”. Dette vil Tally dog ikke. Hun har drømt det meste af hendes liv om at blive “smuk” og endelig være/ blive “rigtig”. Så da Shay flygter og efterlader nogle instruktioner til at følge hende til en lejr hvor rebellerne til systemet er, følger Tally hende ikke men venter spændt på at blive “smuk”. Men på hendes 16 års fødselsdag hvor hun skal blive taget hen og blive gjort “smuk” bliver hun istedet truet. En kvinde som hedder Dr. Cable siger til hende at hun skal følge intrukserne hun har fået og finde denne lejr og derefter aktivere en slags sender og derved afsløre hvor de er, ellers vil hun aldrig blive gjordt “smuk”.

Derved tager Tally ud for at finde dem og finder dem skam også. Dog er tingene ikke som hun har fået dem fortalt. Alting er anderledes end hun havde forstillet sig. I denne lejr får hun sandheden om deres verden af kende.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Jeg giver den 5 hjerter fordi at selve historien og bogen faktisk bandt mig og fanget mig så jeg var nød til hurtigt at finde den næste for også at læse den. Hovedpersonen vil så gerne være “smuk” og har hele sit liv set frem til den dag hvor hun vil blive gjordt “smuk”. Hendes egent udseende har hun altid lært at set på som grimt også selvom at det faktisk er hendes naturlige udseende. Det som de i denne bog ser som grimt er hvordan folk i virkeligheden ser ud fra naturens side og i virkeligheden er de ikke grimme. Dog er dem som bliver kaldt “smukke” i mit hoved mere grimme eller mere rettere/ bedre sagt ser de nok skræmmende ud. Det som bliver kaldt smugt er store øjne og perfekt symetrisk ansigt. Et ansigt som er skabt at folk naturligt vil se på personen og ikke ville have lyst til at skade vedkommende. Men som de bluver beskrevet ser jeg i mit hoved nogle levende dukker der altid smiler og for mig virker dette billede en lille smule skræmmende mere end det lyder smugt. Men hvis man ser på billedet på den næste bog hvor det skulle være et billede af en “smuk” person (hovedpersonen) så ser det meget pænt ud men ikke så stor en forskel på normale personer til “smukke” personer, hvor jeg syntes at bogen giver et indtryk af en større forskel på “grimme” og “smukke”.

Jeg syntes det er realistisk at når hovedpersonen har fået af vide at hun er grim og hun vil blive gjordt smuk på sin 16 års fødselsdag, at hun så tror på dette. At dette er hendes sandhed i verden. At hun så ikke vil flygte men faktsik gennemføre oberationen på hendes fødselsdag virker på meget mere realistisk end at flygte fra det man har kendt hele sit liv. For prøv bare at se i dag er der allede så mange som ligger sig undeer kniven for at blive smukkere fordi de selv mener at de er grimme. Hvor i de fleste tilfælde er det en stor løgn de fortælle sig selv.
For vi mennesker vil så gerne passe ind og være lige som alle de andre og er meget hurtige til at udpege egne fejl og se dem større end de entlige er. Jeg er selv meget slem til det. Jeg ser mine veninder sige at der er noget som ikke er godt nok ved dem selv, men alt hvad jeg ser er dem. Som personer er de smukke og det de ser, ser jeg ikke som fejl og mangler men som en del af dem. Og smukker personer indvendig og udvendig skal man lede længe efter af finde i denne verden.

Selvom vi ved at denne tankegang ikke holder og det er forkert fordi vi alle er anderledes så er det nogle gange svært at huske. I denne bog er hele hendes verden bygget på at hendes udseende ikke er godt nok, og hun først er god nok når hun også er blevet smuk. Så selvfølgelig venter hun med længsel på den dag hvor hendes forvandling skal ske.

Denne bog stiller mange spørgsmål om os selv. Den sætter mange menneskelig fejl og uhyrligheder frem. For hvad nu hvis at vi oberarede alle for at skabe dem om til det perfekte, ville man så ikke også have mulighed for at ændre på mere end useenet? Hvis vi alle lagde vores hænder og krop i hænderne på regeringen til at “rette op på vores fejl” hvad kunne de så ikke finde på at ændre. Hvad ville mennesker som stræber efter magt ikke kunne finde på at gøre? Jeg syntes allerede at det var forstyrende at de ikke havde et valg, at de faktisk var så intraseret i at fange dem ind som ikke ville lægges under kniven. For hvorfor er det så vigtigt at alle skal undergå denne oberation?

Jeg kunne godt lide skrivemåden og også hele historie forløbet.


Prettis

PrettiesTally lever nu i byen for de smukke og er selv nu blevet til en smuk. Hun kan ikke rigtigt huske begivenhederne med rebellerne inden hun blev smuk men hun har en følelse. Hende og hendes venner laver alle mulige slags narrestreger for at blive det de kalder “summende”. Som faktisk er et stadie hvor hun kommer hen og er mere normal, hvor hendes tanker bliver mere normale.

Efter en hel masse balade kommer der endelig en pille frem til hende som hun tager. Dette gør at det smør om hendes tanker bliver fjernet så hun igen er sig selv, hvertfald indvendig. Nu glælder det om at komme væk sammen med hendes venenr til New Smoke hvor rebellerne af systemet er. Men intet er lige til.

♥ ♥ ♥

Jeg giver den fire stjerner fordi jeg fandt den god men ikke lige så god som den første bog. Hendes forhold til David er lidt op og ned og hun kan ikke gøre så meget ved det i hendes position. Samt så syntes jeg lidt at David er lidt hård mod hende og opføre sig lidt barnligt.
Selve handlingen er super og jeg elsker det aspekt at hun finder ud af at regeringen ikke alene har den hold som fanger og redigere lidt med deres personligheder og dem med thips i deres hjerner men også at det har nolge stamme mennesker ude i skoven.
Regerings forbrydelse og koruption bliver større og større efterhånden som historien skrider frem. Samt grunden til at de kan gøre alt det som de gør er at de bare ændre på folk som de befinder dem bedst. Hvis folk er imod dem så kan de bare nedsætte deres interligens og gøre dem lige så intetanenede som de nye smukke i smukke byen.

Hovedpersonen er meget stærk. Selvom hun ikke rigtigt kan huske sin tid sammen med rebellerne så rebelere hun stadig selvom hun ikke helt ved at det er det hun gør. Hende sammen med hendes venner.

Hun er en meget selvopofrende personlighed og er meget beskyttende over for sine venner. Disse træk finder jeg meget appellerende. Hun gør sit bedste for de omkring hende og det hun mener er det bedste for flertallet også selvom det ikke er til hendes bedste. Hun vender David imod sig i første bog for at han vil lade hende blive taget til fange for at hun kan blive en smuk, så hun kan være forsøgskanin til kuren som rebellerne har lavet. Og igen til sidst i bogen ofre hun sig igen.

Der er ikke meget i hendes verden hun kan styre og gøre noget ved men hun kæmper for at gøre det rigtige for alle omking sig. Dette træk syntes jeg er både stort og beundringsværdig og dette er det perfekte til hovedpersonen, da der ikke altid er så mnage valg for dem da de er i undertal og står mod en magt der er meget større end de er.


Specials2Specials

Tally er igen kommet under kniven og nu er hun blevet til et over menneske. Hun er desigent til at være et våben, et våben mod rebellerne. Sammen med Shay og nogle andre af hendes venner er de blevet lavet om til en speciel styrke med overmenneskelig styrke, hurtighed og andre færdigheder. Deres hjerne er endnu engang blevet rodet med så de følger regeringen og gør hvad de siger. Nu leder de efter New Smoke og deres medlemmer for at indfange dem og vidergive dem til regeringen.

Zane som også tog en pille i sidste bog som de gjorde her lidt af hjerneskader og lever i Nwe pretty. Dog prøver Tally og Stay at overbevise Dr. Cable om at har potentialet til at blive spicel ligesom dem. Men dette forsøg ændre det hele for dem og de kommer igen ud på en rejse for igen at se sandheden om tingenes tilstand.

Jeg giver den et hjerte. Den var fin nok og jeg havde lidt været spændt på at læse den sidste bog. Men tingene bliver lidt indviklede og forfatteren får også på en god måde viklet tråden ud igen. Jeg syntes at oberationerne leger for meget med at ikke kun at ændre Tallys udseende men også hendes personlighed for hende. Dette giver en fed kant til historien men syntes ikke at den bliver helt udforsket nok.

Se ikke de næste linjer da dette kan spolere lidt hvis du ikke har læst denne bog.

Nu er ikke kun hendes udseende blevet ændret men også noglet af hendes personlighed. Hun føler tingene og ser tingene lidt anderledes nu igennem de specielle øjne hun har fået. Alt ender godt og deres gamle hjem og Dr. Cable bliver stoppet. Dog så det andet samfund som der er flygtgt til er ved at gentage en af deres forfædres fejl igen som førte til hele denne redelighed i første omgang med at kotte ned på naturen for meget. Menneskets grådighed. Så fra at de går fra magtens grådighed går de blot til en anden grådighed.

I virkeligheden kunne jeg godt lide bogen men hele det at der var en helt anden by der levede på en helt anden måde virker lidt mærkeligt. Det virker mærkelig at der findes andre byer som ikke redigere på deres bogeres hjerner men kun på deres udseende og folk selv kan vælge hvilke ændringer de gerne vil have fortaget. Det undre mig lidt at disse andre byer ikke har sat en stopper for denne bys magt misbrug før.
Det der mest ødelage det for mig var slutningen hvor Tally vælger at forblive specielt, at forblive et levende våben. Dette er den nye by selvfølgelig ikke glade for og mener at hun skal ændres tilbage da hun kan være farlig. Men hun løber bort for at være en slags batman for verdnen. Hun tage på sig at sørge for at den nye by ikke bliver som den gamle og at de ikke tager for meget af skoven og gør i historiens gamle fejl.
Hun ender bokstavelig talt at blive fjernet fra mange af dem hun holder af og giver afkald på sikkerhed og et roligt liv.
Ja det er et offer og et nobelt offer men ikke destumindre lidt naivt syntes jeg. Hun er kun en med nogle fede evner, og så er der David som er et almendeligt menneske. De kan ikke alene forhinre alt grådighed i verdnen. De kan ikke alene stå imod større samfund. Desuden ville de så kun være to til at beslutte hvad der er rigtigt og forkert i forhold til verdnen. For mig virker det som en mærkelig slutning.


Alt i alt kunne jeg godt lide serien. De to første bøger samt starten af den tredje er rigtig fed og spændende. Men den sidste del af den sidste bog endte lidt bræt, som om at nu skulle der være en afslutning. Desuden selve slutningen skuffede mig i hvordan hun ender i historiens univers.

Hovedpersonen holdte jeg meget af. Hun var en kærlig sjæl og mange af hendes valg var gjort på at gøre det bedste hun kunne ud fra hvad hun vidste. Hvor hun bliver en del manipuleret med i løbet af bøgerne. Der bliver direkte ændret ved hendes hjerne som gør at hun bliver ændret og ser tingene på en anden måde. Hun for konstant slettet hvad hun  allerede ved og er nød til at genopleve og genopdage sandheden om hendes verden hun er vokset op i. På trods af det så prøver hun så godt hun kan at tage de rette beslutninger. Men så kommer man til David som først virker som en meget moden person og som vidende om verdnen. Men efterhåneden mister jeg lidt sympatien for ham da han overhovedet ikke prøve at sætte sig ind i hendes situration og er lidt besværlig i slutningen af første bog og nogle af de to andre bøger. Men det ender med at han kommer til fornuft og så sidder man og er glad for at det var Tally der var hovedpersonen og ikke David. Kan ikke løbe fra at han irriterede mig lidt igennem historien.

Jeg er ikke ked af at have læst denne serie. Den var underholdende og spændende og jeg vil faktisk anbefalde den til folk som har noget af den samme smag i bøger men dog vil jeg sige at jeg var lidt skuffet over slutningen. Dette er så ikke en af mine ynglins serier men dog en ok en af slagsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *