Blodig arv

20150705_091327

Title: Blodig Arv
Forfatter: Matt Haig


♥ ♥


Jeg giver denne bog 2 stjerner da jeg kunne lide den. Den var ikke fantastisk men ok. Men plotted overraskede mig.

I en lille by lever en lille familie. En mor, far og to børn som er teenagere. De er blege og de er meget overfølsomme over for hvidløg og sollys. Clara som er den yngste af to, har i hele sit liv gået med briller og været meget svagelig og let til at blive syg. Rowland den ældste har, ud over ligesom søsteren nød til at med faktor 60+ solecreame, hudproblemer og har derfor røde pletter rund omkring på hans hud.

En dag skal Clara til fest sammen med sine jævnaldrende. Hun er for ikke lang tid siden skiftet over til fuldtids veganer og har været lidt sløg på det sidste og nu også syg. Så lidt inde i festen går hun fra bålet på stranden for at finde et sted med signal for at få sine forældre til at hente hende. Dog følger en af hendes klasse kammerater efter hende. Han er en af de populære og store drenge og har fået den ide at hun er vild med ham. Men da hun siger fra prøver han på at voldtage hende. Holder hende nede og med den ene hånd holder hende for munden. Dette bliver dog skæbnesvangeret for ham. Da hun bider ham og smager hans blod strømmer der kræft og styrke igennem hemde sammen med noget mere, noget sultent. Hendes instinkter tager overhånd og hun suger han tør for blod og dræber ham på den afsiges mark.

Hun ringer til sine forældrer som kommer med samme til hendes undsætning.

Det viser sig at forældrene har haft en hemmelighed for deres børn og alle omkring dem. De ar vampyre som i mange år har afholdt sig fra blod. Nu skal de så få liget af vejen og prøve at komme over det og skjule deres hemmelighed. Samt skal børnene nu finde ud af hvad det vil sige at være vampyr og tage til tåls med det der følger med. Det er en stor omveltning og tilpasning. Udover et lig og drab, Peter (faderen) ringede til sin broder som er praktiserende vampyr for at få hjælp med at “rydde op”. Så broderen smutter også fordi.

Der er mange hemmeligheder fra fortiden og hemmeligheder der luere og venter på at komme frem i lyset.

Skrivestilen er simpel og skifter fra person til person så man ser mange vinkler af begivenhedernes gang. Dette aspekt kan jeg godt lide men det virker ikke helt optimalt her. Personerne har ikke et kapittel hver men inde i kapitlet skiftes der fra person til person. Nogle gange fine skift men også mange andre gange så går det fra en sætning og en person til en anden person i den næste sætning. Dette kan skabe noget forvirring.

Historien strækker sig lidt over en uge, hvor en stor omveltning for denne familie sker, samt fortidens spøgelser som stadig skygger for nuet bliver trukket frem i lyset og afklaret.

Der var mange kapitler og de var meget små, dog skrevet og med et plot som passede med de små kapitler. Dog var der overskrift til hvert kapittel hvor mange af overskrifterne var underlige og havde ikke meget af gøre med historien. For min skyld kunne der godt have enten været færre kapitler eller bare tal som kapitle overskfift. Jeg begyndte meget tidligt i bogen at ignorere kapitel titlerne og bare læse videre.

Selvom at skrivestilen er simpel er den med plottet meget overraskende, både af indhold og slutning. Det som virkelig virker godt at hver gang at historien udvikler sig på den måde at de fleste mennesker man møder i denne historie for man et stykke i bogen fra deres synsvinkel. Dette giver en fed oplevelse, da man får sympati med personerne. Fra at man holder med en person fordi det er den man følger ser man mange aspekter af mange mennesker og vampyre. Derved via deres handlinger får man sin egen holdning. Jeg tror at der kan være mange holderninger af både dårlige og gode til vampyr Onklen som kommer til familien i starten af bogen.

Bogen er ikke det man lige forventer. Jeg havde forventet et teenages drama med vampyr tema. Hvor de skal finde dem selv og kommer ud i problemer og skal opfører sig teenage dumt. Men der var bare så meget mere til plottet. For der var både teenage tanker og de følelser med usikkerhed og det drama med at de gerne vil passe ind og skal vende sig til at de er vampyre i en menneskeverden.  Men man ser også tingene fra de voksnes synsvinkel og alle personerne udvikler sig på en eller anden måde. Bogen kommer elegant runt på nogle sårbare og store emner hvor man ikke helt kan forudsige hvad der vil ske.

Hvis du tror denne bog handler om teenager problemer så bliver du skuffet. For ja der er nogle teenages problemer men det er meget mere end det.

En bog som er meget mere komplekst med overraskende plot end man udmiddelbarn med den simpel skirvemåde lige ville forudse. Det er bestemt en bog jeg ikke vil fortryde at have læst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *