Jern Prøven

IMG_2195

Ttile: Jern Prøven
Forfatter: Holly Black og Cassandra Clare
Fra serie: Magisterium
Bog i serie: 1


♥ ♥ ♥


Denne bog er en af de to bøger jeg har valgt til at udfylde pladsen til denne måneds udfordring fra Flyvehjoernet. Så hvis jeg holder dette tempo med bøgerne ender det med en alt for lang ventetid til næste måneds eventyrlige udfordring. 😀

Fra bogens bagside læses:

“De fleste drømmer om at bestå jernprøven og få adgang til Magisterium. Ikke Callum Hunt. Han ønsker brændende at dumpe. Hele sit liv har hans far fortalt ham skrækinjagende historier om fristelserne og farerne ved magi. Og Callum er sikker på, at hvis han består prøven, vil det være ude med ham.

Så han gør sit værste. Og består med bravour.

Da han endelig ankommer til Magisterium, er det ikke ligefrem den dødsfælde, han forventede. Han skal oven i købet studere under den legendariske mester Rufus sammen med de to jævnaldrende Aaron og Tamara. Nu begynder en rejse, der fører dem ind i en hidtil skjult verden. Hurtigt afsløres det, hvor lidt Callum kender til sin egen og familiens fortid – og hvor meget, der er på spil for ham i fremtiden…”

Cal har hele sit liv hørt alt dårligt om Magerne og magi af hans far og fået sagt gang på gang at han skal holde sig fra magi og dem der udøvede det. Han har hørt skrækhistorier hele sit liv. Så til Jern Prøven hvor unge mennesker prøver at gøre deres bedste for at bestå og komme ind i skolen for at blive oplært i magi prøver han at dumpe. Har forventede jeg at han ville være et naturtalent, med så store evner at han ikke kunne undgå at bestå. Men der tog jeg fejl. Han er i den gode ende ja, men han overståler ikke de andre unge mennesker i kunnen. Men som der også står på bagsiden består han og skal starte på Magisterium.

Efter alt hvad han har hørt fra sin fader giver det god mening at han ikke stoler på magerne eller magi. Jeg kan godt lide at han ikke bare falder til og stoler på alle med det samme da dette ikke vil give mening i forhold til hans opvækst. Desuden med den skolegang han har haft stoler han ikke på ret mange mennesker overhoved. Han har et dårligt ben og har det meste af hans skoletid blevet drillet med det og hold uden for. Han har aldrig riktigt passet ind nogen steder. Jeg ville kalde det en angst/ frygt for andre mennesker kommet af erfaringer. Men som alle mennesker ønsker vi ikke at være alene. Vi er et flokdyr. Han ser meget af skolen og finder ud af at hans far har overdrevet mange ting og nu under sig over hvor meget han har overdrevet og lad ude af hans fortællinger.

Han kender ikke sin egen families historie eller noget som helst om magi og den lange krig de har ført mod Dødens Fjende. Jeg må indrømme det virkede lidt mærkeligt når Magernes fejende bliver kaldt fjenden. Men efter forklaringer giver det mere mening. Men stadig kunne jeg ikke lade vær med at trække på smilebåndet da de snakkede om fiendens fiende.

Det er en sød historie hvor jeg ikke kunne lade vær med at tænke lidt på Harry Potter. Selvølge er den meget anderledes med hensyn til synpunkter og personerne og hvad der sker i deres liv. Men alligevel. Nogle børn der tager til en magisk skole for at lære om magi for at kunne styre deres evner, hvor alt er flot og fantastisk og magisk. Gav lidt den samme følelse af under. Dog er magieg meget anderledes. De skal virkelig koncentrere sig for at gøre noget eller holde en ting eller flere i luften. Magien findes i de elementer som er i verden. Hvis prøver på noget som er ude for ens magiske evner kan det opsluge en. Magien er ikke helt og aldeles vidunderlig men også meget farlig.

På en måde følte jeg lidt at der kunne have været meget mere. Men på den anden side er der allerede så mange mærkelige ting og mysterier som ikke giver mening. Hvem er Cal, hvorfor ville hans far ikke have han kom på skolen? Hvorfor ved han intet om sin egen mor og hvordan hun døde? Jeg glæder mig til den næste bog kommer ud så jeg kan se hvad alle disse mysterier betyder og hvor det vil føre Cal hen.

De små billeder der høre til hvert et kapittel er super søde og giver en fantastisk ide om hvordan personerne ser ud og samt også giver en god ide om hvem de er. Specielt de mange mærkelig væserne som bliver beskrevet i bogen og som Cal møder i sin tid på skolen. Nogle gange var billederne en teaser, en lille forsmag på det næste kapitlet som kun øgede ens interesse. Andre gange syntes jeg at det lidt afslørede for meget.

Jeg må sige at bogens med dens mysterier faktisk overraskende mig. Jeg kan ikke lade vær med at komme med teorier på hvad nogle tegn betyder og hvad der senere vil ske i de bøger jeg læser. Og Jern Prøven overraskede mig og jeg elsker overraskelser. Jeg elsker at bøger har hemmeligheder og skjulte tegn som ikke alle bliver forklaret og vist i slutningen af bogen men fortsætter hvor alle bøgerne er flettet sammen i et stort mysterium og ting du troede ikke havde noget med hinanden af gøre eller bare ikke betød så meget viser sig at betyde alting og hænge ulasteligt sammen. I slutningen af denne bog var der dog kun flere spørgsmål der vil gøre ventetiden til den næste i serien lang. 😀

Jeg gav den 3 stjerne fordi den er overraskende men det føltes at handlingen kørte afsted med alt for høj fart. Jeg  holdte af hostorien og glæder mig til næste bog men bogen opslugte mig ikke og jeg var ikke “nød” til at læse videre med det samme. En god bog som viser meget potentiale til de kommende bøger i denne serie.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *