Søstrenes hus

Jeg fandt denne bog cirka to uger før jul. Jeg havde set ved mange andre at de læse julebøger og så inde på Odense central bibliotek at de havde samlet nogle bøger der enten handlede om jul eller hvor handlingen foregår henover julen. Der fandt jeg en bog jeg syntes lød meget intrasant, “Søsternes hus”.
Jeg hentede den på biblioteket og egyndte at læse i den. Men da jeg ikke havede megen tid til mig selv fik jeg ikke læst meget, og da jeg fik læst må jeg indrømme at bogen nogle gange også irriterede mig, eller rettere det der skete i bogen irriterede mig. Så jeg også trænkte til nogle pauser fra den som jule travlheden sørgede rigligt med.
Jeg blev også overrasket over bogens tykkelse. Jeg havede forstillet mig en lille sag men endte med en stor tyk krabat på 572 sider. 🙂

IMG_2589


Title: Søstrenes hus
Forfatter: Charlotte Link


♥ ♥


Fra bogens bagside læses:

“Det ensomt beliggende landsted Westhill House i Yorkshire har igennem generationer været skueplads for en familiehistorie, der har nedkaldt det tomme hus over en skæbnesvanger hemmelighed.

Da et yngre ægtepar lejer sig ind i huset julen over, dukker fortiden op igen, og efterhånden som den dramatiske historie rulles op, bliver både skyldige og uskyldige inddraget i de uhyggelige begivenheder, der leder frem til nutiden og det endelige opgør i det isolerede hus.”

Anmeldelse:

Normalt læser jeg ikke sådan nogle bøger. Men der var bare noget der fangede mig ved teksten bag på bogen. Som jeg nu sidder og ved ikke helt om passer til bogens indhold eller passer bedre end jeg havde forestillet mig for ikke at røbe for meget af bogen.

Fortiden hænger uadskilleligt sammen med nutiden, mange ting som er sket i fortiden er grunden til hvordan det er i dag. Dette kan man sige at, selvølgelig gør den det, men her mener jeg i de helt små ting. Hvad ens bedsteforældre valgte kan have store koncekvenser for de slægtninge der lever i dag. Vi lever ikke uden fortidens skygger, men derimod lever på grund af dem. Kan man vel sige.

Bogen har 2 tidslinjer. En der omhandler et ægtepar som lejer et hus igennem 2 uger hen over julen. De bliver sneet inde og Barbara falder over husets forrige ejer Frances Gray´s “bog/selv biografi” om hendes og hendes families liv.
Barbara og hendes mand Ralph har ægteskabelige problemer og har rejst væk til dette ensomt beliggende landsted for at se om de kan fikse det som der ikke fungere. Den første nat er der en snestorm som lukker den fuldstændig inde i det lille hus, afskåret fra omvednen, og samtidig også afskære dem for elektricitet og varme, så de er nodsaget til at holde varmen med brænde i kaminen og de små rationer de har i huset, hvilket ikke er ret meget. Med deres stridigheder og sulten er der ikke meget at tage sig til så Barbara kaster sig over Frances Gray´s biografi og henkaster sig spændt til hendes livshistorie.
Den anden tidslinje som også fylder det meste af bogens sider er Frances Gray´s livshistorie, som er skrevet i tredje person.

Frances historie irriterede mig fra tid til anden. Da man som læser kan sidde og se alle de dårlige valg som de personer man læser om tager.
Frances levede igennem kvindeforkæmpelsens første år hvor hun deltog, hun levde igennem første og anden verdenskrig. Hun har oplevet mangt og meget igennem sin levetid. Dog når man læser bogen fik jeg den foruroligende billede af hvor kort livet er og hvor ting hurtigt forfalder, chancer bliver fortabte og hvor skrøbelig mennesket er. Barndommen er som et eventyr, en trykheds tid med håb og drømme, som om alting nok skal ordne sig, hvor reliteten som voksen spolere den. Som jeg syntes var meget udtalt i bogen. Man så et liv spille forbi, lige så hurtigt som man kunne læse, 572 sider var en hel livshistorie, et helt liv.

Det var spændende at læse om et persons liv som har gennemlevet kvindernes kamp for valgret, første og anden verdenskrig. Både fra den passive side på landet og lige hvor tingene sker. Det er bestem ikke et kedeligt liv Francis har gennemlevet.

Menneksernes egen egoisme førte til deres egen nederlag. Helt opslugt i sine egne mål, blev andres mål og drømme ikke set. Man var blind for dem man elskede fordi man havde sin egne mål og veje man ville gå. At man ender med at miste noget der står en kær for sin egen stolthed og måls skyld. Ingen kommunikation, igen der prøvede at forstå den anden. På den måde kan manges liv blive ødelagt. Af stolthed kom forfald. Og det var dette forfald jeg sad og forbandede i fulde drag.
Dog skal det siges at Francis ikke har hfat noget dårligt liv, det som skete skete på grund af valgt hun og andre tog som hun ikke fortryder, dog som hun stadig tænkte på ting som “kunne have været”.
Nu hvor tingene var som de var kunne det ikke være anderledes, var nok hendes holdning og hun gjorde hvad hun fandt bedst. Dog er der mange ting som jeg syntes kunne have været anderledes hvis personerne ikke havde skyklapper på og kun så deres egne mål og hvad de lige nu og her ønskede.

Hele fortidens handlinger spiller en stor rolle i “nutidens hiostorie” hvor Barbara er hovedpersonen. Hvor deres kamp for overlevelse er medrivende. Jeg blev tid overrasket over personerne i bogen, de var ikke helt som jeg havde forventede, eller der bliver vist en side af dem som jeg ikke havde forventet.
Selvom jeg af og til lagde bogen fra mig er jeg meget glad for at jeg fik den læst igennem. Det er en medrivende bog som sætter mange tanker igang om livet og mennesker omkring en.
Mennesker er ikke hverken kun onde eller kun gode men er et resultat af det liv de har levet og hvad de gjorde ud af de oplevelser de fik, hvordan de håndterede dem eller om de kunne håndtere dem.

Jeg har været i en vilrede med hvor mange stjerner jeg skulle give denne bog. De sidste sider rev mig med og jeg var nød til at læse den færdig. Dog har den også irriterede mig flere gange. Den har sat tankere igang. Dog sidder jeg tilbage nu efter at have læst den og har denne dumme følelse af at jeg mangler noget, men aligevel også føler at den er afsluttet og ikke skulle have været længere.

Jeg ente simpelhen med to stjerner (ok). Jeg har været meget i tvivl da den dog fangede mig og faktisk kunne få mig til at blive irriteret over personerne, jeg fik også denne følelse at jeg var nød til at vide hvad der videre var hendt disse personer man hørte om. Så i virkeligheden læner den sig et sted imellem ok og god. 🙂

Det var også spændende at læse en anden genre bog en det jeg plejer at læse.
Denne bog var en oplevelse og jeg er gald for at jeg fik den oplevelse. Dog vil jeg nok aldrig læse den igen, da jeg mener at jeg har fåret det ud af dem som jeg kan få ud af den. 😀

Har i læst bogen? Hvad syntes i om den? 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *