Isdragen

Her måned kommer der en læseudfordring fra flyvehjørnet som er stiftet af bloggerne Simone bloggeren fra boghjørnet og Rikke bloggeren fra Flyv med mig.
For mit vedkommende syntes jeg det er noget så huggeligt initiativ og indtil videre har jeg været med hver måned. 😀

Denne måneds læseudfordring lød på:

“Læs en børnebog”

Den var svær. 🙂 For det er ikke lige det som jeg normalt ikke i den kategori jeg plejer at gå rund og læse af. 😀 Men det er dog også noget af en nuttet udfordring. Hvis man kan kalde sådan noget nuttet ;D. 
Så jeg søgte lidt rundt og overvejede lidt en af en af Astrid Lindgrens mange børnebøger.
Men det endte med at jeg blev inspireret af Rikke, som havde planer om at læse Isdragen. Elsker drager og kan ikke stå for bogen fordi den er skrevet af George R. R. Martin. En børnebog skrevet af ham, det skal opleves. ;D

IMG_3230

Title: Isdragen.
Forfatter: George R. R. Martin.


♥ ♥ ♥


Fra bogens bagside læses:

Isdragen er et frygtet væsen, og ingen har nogensinde kunnet tæmme den. Når den flyver over landet, efterlader den et frysende koldt og øde landskab. Men Adara er ikke bange. For Adara er et vinterbarn
– født under den værste frost, nogen kan huske. Og det er, som om Isdragen altid har været i hendes liv – som et glimt i det fjerne, når hun legede i sneen, længe efter de andre var gået ind i varmen.

En dag slår grusomme drager fra nord sig ned ved den fredfyldte gård, som Adaras hjem. Og kun et vinterbarn og hendes isdrage vil kunne forhindre, at verden styrter sammen.

Anmeldelse:

At bogen er skrevet af George R. R. Martin var trikkeren til at jeg valgte denne bog. Jeg kender ham fra han bogserie “Game of Thrones”, som også er lavet til tv serie. Serien er meget barsk. Og med barsk mener jeg blod, forræderi, barske levevis, sex, voldtægt, overnaturlige skabninger man ikke kan kalde venlige. Ja alt hvad du kan kalde barsk, middelalderligt og helt igennem drabeligt. Men extremt velskrevet og forjættende.
Så når man kender han for denne serie, hvad kan man så forvente af en børnebog?
Det gjorde den helt uimodståeligt.

Teksten og illustrationerne er tegnet/skrevet i den mest henrivende blå farve. En farve der passer perfekt til stemning og tema. En frostblå farve som får ens tanker automatisk til at vandre til vinter. Til snedækkede vider og træer hvor stilheden hersker, men hvor vinden dog tager sin ret til tyst at synge sin vintersang. Hvor selve illustrationerne er både fantastiske, tyst og brutale som igen passer meget godt til vinter temaet.

Bogens bagside får det hele til at lyde meget heltemodigt, men i virkeligheden virkede den mere brutal i sin egen uundgåelighed og stille styke som også er en af vinterens mange kendetegn.

Adara blev født i den væreste frost, som under hendes fødsel også tog hendes moders liv. Hun er en vinterbarn i mere i en forstand, fra top til tå, inderst til yderst. Hun gemmer de få smil hun har til vinter og tæller dagende til hendes fødselsdag, for med den kommer også vinteren hun altid længes efter. For i vinteren føler hun sig mere rigtig, med alle vinterens dyr og lyde, og kulden. Er det som passer bedst til hendes væsen. Men det er ikke kun det. For længe efter at andre er taget hjem og ind i varmen igen, er hun stadig ude, kulden generer hende ikke.

Hvor den frygtede Isdrage i bogen bragte frygt med sig hos landsbyen men ikke for Adara. For hende kan vinteren ikke komme hurtigt nok og vare længe nok.

“Isfragen spyede død ind i verden; død og stilhed og kulde. Men Adara var ikke bange.”

Hun er fuldstændig modsætning til sin far. Han er en sommermand, varm, griende og kærlig, levende. Som landmand ånder han for sommer halvåret hvor det meste af hans arbejde ligger i hans afgrøder.
Mens Adara er et vinterbarn. Hun er lige så stille og tyst som et vinterlandskab. Kærlig og følelsesladet er nok det sidste man ville kalde hende. Men stille og opmærksom er mere rammende. Til hendes fars store sorg som mere føler det som om at hun ikke gengælder hendes families kærlighed. Hvor nok det meste af hendes kærlighed er tilegnet Isdragen.

“Hun var aldrig helt sikker på, om det var kulden, der bragte Isdragen med sig, eller om det var Isdragen, der bragte kulden med sig”

Jeg ved ikke helt havd jeg havde forventet af George R. R. Martin, men barsk var den. Set fra et barns øjne ser man en barsk verden i krig. Hun forstår ikke alt og af det hun ser er det kun noget af det som virkelig bliver forstået, hvor vi som læser ser mere. Så at sige med set med et barns uskyldig øjne. Sproget var enekelt og præciest og aligevel meget malende. Man kan vel sige at den var lige så smuk og brutal som vinteren kan være.
Igennem bogen udvikler Adara sig en del, da bogen også strækker sig igennem en stor del af hendes barndom. Som en fed skildring af dette repræsentere det første og sidste billede i bogen denne udvikling.
Men jeg ved ikke om helt små børn skal have denne læst højt (og her mener jeg de størrelser hvor fimen Bambi kan være for skræmmende), da den til tider tager nogle stærke og barske emner op, dog på en god måde. Men kan forestille mig at nogle passagere kan virke ligt skræmmende på de helt små.

Alt i alt en meget udtryksrig børnebog med smukke illustrationer.

2 thoughts on “Isdragen

  1. Jeg var positivt overrasket over bogen – en meget fin lille fortælling, som jeg holdt meget af 🙂

    • Var jeg også 😀 Vidste ikke helt hvad man kunne forvente af en børnebog skrevet af George R. R. Martin, men det viste sig at være en meget sød fortælling med flotte illustrationer. 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *