Crucible of Gold

Crucible of Gold

Tttle: Crucible of Gold
Forfatter: Naomi Novik
Fra serie: Temeraire
Bog i serie: 7


♥ ♥ ♥ ♥


Egen skrevne intro (pga. manglende bagsidetekst):

Efter alle deres eventyre er de nu udstillet i Sydney da England ikke vidste helt hvor de ellers skulle placere dem. Eftersom de ikke kan skille dem af, hænge dem, eller lade dem være på Engelsk jord og i hærden som intet var hændt. 

Englands drager var frygtelig syge af en sygdom som kun drager fik og døde af i hobetal. De fandt en kur og redde mange restende dødelige syge drager. Men som en list lod England en Fransk tilfangetagende syg drage flygte hjem for bevist at smitte de franske drager i håb om at deres drager vil omkomme og derved svække Napoleon.
Temeraire så dette foretagende som ikke andet end frygteligt og insisterede at også bringe dem kuren. 

Set på som forrædere fordi de bragte kuren til Fankrig for at redde mange drageliv. Men også helte fordi de vendte Napoleon invaderede England og derved også reddede England. Er de nu hensat til at lave i Sydney.
Men igen er der brug for dem i Englands tjeneste for igen at spille en rolle i denne langvarige krig.

Anmeldelse:

Det er helt svært at skrive om disse bøger. Der sker så meget igennem bare en bog og jeg vil ikke sige for meget som vil ødelægge bogen. Samt så er der så meget fantastisk man gerne vil fremhæve men som igen kan ødelægge ligt af læseoplevelsen. 🙂 Det er en svær balance og jeg håber ikke jeg siger for meget med denne anmeldelse. 😀

Det føles som meget lang tid siden jeg læste om Temeraire som blot en nyudklægget lille drage ballademager. Igennem bøgerne er der sket så meget. Og sidste bog sluttede mere end deprimerende. På vej til et liv i exil, taget af rang, ære og midler.
Lang væk fra krigen og det hele taget alt andet er de ved at gøre sig det behaligt i Sydney. Hvor Temeraire også er godt på vej til at være færdig med hans helt egen pavilion.

De er der på grund af deres forræderi i at give kuren videre til de franske drager, til en sygdom som nok ville have udryddet de fleste af de franske drager. Men senere vist sig som helte og alt for værdifulde til at henrettet da England bliver invaderet af Napoleon Bonaparte.

Men der er brug for dem igen i tjenesten. De får deres rang tilbage for igen at træde til i tjenesten, i kampen, i krigen mod Napoleon Bonaparte.
Deres mission er at tage til Rio og forhandle med det Afrikanske folk (Tswana) som har sluttet sig til Napoleon med det formål at hente det familie og mennesker der er blevet stjålet fra dem via slavehandel.
Men stadig set på som forrædere, vil det så blive som før?

Så afsted tager de sammen med Iskierka, Kulingile tager Temeraire og Laurence afsted på drage transporten “Allegiance”. 

Større og mindre ulykker ændre deres kurs og de havner på ukendt land. Ignnem bøgerne har de været på mange eventyre og set mange lande og deres kulture som er vidt forskelligt ikke kun set for et menneskes syspunkt. Men andre lande har også andre syspunkter i forhold til drager.
Hvis man bare ser på England og Kina som kulturelt med drager så ligger de i hver sin ende af skalaen. England som mere ser som drager mere eller mindre som store snakkende heste som kan ejes og bruges som forgodtbefindende. Ser Kina drager som ligeværdige individer, hvor mennesker og drager begge arbejder og lever side om side.

De ender i et helt nyt land med en helt anden kultur. Det er Sapa Inca folkets land. Her lever mennesker i familier/ stammer, både større og mindre hvor det er en ære at have en drage som en del og øverest i stammen.
En plage har gået gennem landet og efterladt ikke mange overlevende mennesker tilbage. Det betyder at ikke alle drager har en stamme og nogle har mistet hele sin. Så landet er mere eller mindre styre af drager som beskytter nidkært over sin stamme da manglen på mennesker gør at drager stjæler mennesker fra hinanden.

I denne bog stødte jeg også på den bedste beskrivelse hidtil på forholdet mellem en drage og dens kaptajn. Da de møder dette folk ser det for første øjekast ud som om det er dragerne som holder mennesker som slaver. Men efter bedre inspektion er ejerskabet på begge sider og er mere som en familie hvor det for dragerne er mere ødelæggende at miste bare et af deres mennesker.

” “It is not exactly slavery, though.” Temeraire said. “You would not say that you were a slave, after all, only because you are mine”.
It was some time since Laurence had considered himself entitled to demand Temeraire´s obedience, which otherwise might have enabled him to explain the contradiction easily; and on the face of it, he realized in dismay, the relations between captain and beast could with more rationality be given the character of possession by the latter, than the former.”

Relation mellem drage og menneske er ikke at det er bestemt at den ene har mere at sige over den anden. Men mere et sammenlevelse hvor de begge ejer hinanden. De høre sammen. Hvor det nok er mere end dødsensfarligt at tage en drages menneske fra dragen. For i det tilfælde vil der ikke være meget logik end tilintetgørelse at regne med fra dragens side.
Men med dette nye land og denne nye kultur giver dragerne noget at tænke over i forhold til deres menneske og deres held. Samt får de rigligt travlt med at passe på de sømænd de har med for at andre drager ikke snupper af med dem under deres næse. Men det er ikke deres eneste problem. Frankrig er allerede posterede i landet og i gang med at gøre dette folk og dets drager til deres allierede. Derved er de nød til at blive for selv at gøre et indtryk.

Kulturen og hvordan denne får både drager og mennesker til at tænke over deres egen situation er fantastisk.

“This wretched country cannot be a good influence: we may count ourselves lucky if Temeraire don´t go home thinking dragons ought to have men and not just votes.”

Jeg syntes det bestemt er fantastisk når de er ude og se verdenen og opdager nye kulture og måde at leve på. Det er så fantastik at læse om hvordan forfatteren har strikket drager ind i andre kulture som så giver en helt ny og anderledes kultur.

Samt har denne bog en fantastisk balance mellem synsvinkel fra drage og menneske perspektiv. Da den skifter mellem Laurence og Temeraire. Da jeg må indrømme at jeg finder dragernes måde at tænke på meget forfriskende og til tider den mest positive.

Efter den sidste bog er der sket meget, og jeg er meget glad for at se igen i auktion og tilbage i tjenesten. Igen er de ude på fantastiske rejser og hæsblæsende eventyre igennem forskellige lande og kulture. Hvor der mest fantastiske er at det hele bliver kædet sammen til et større helhed.

Der går nok ikke lige så lang tid til jeg tagr fat i den næste bog som det har taget mig at tage fat i denne bog. 😀

2 thoughts on “Crucible of Gold

 1. Hvor hyggeligt at støde på en anden, der også læser denne serie! Jeg synes, den er rigtig god (to af bøgerne var på det jævne, mens resten har jeg virkelig nydt). Jeg mangler at læse de to sidste bøger i serien, og dem satser jeg på at læse i løbet af sommeren 🙂

  • Ej hvor hyggeligt! 😀 Holder også virkelig af bogserien 😀
   Jeg finder de bøger at de bøger hvor man mere følger Laurence og hvor Temeraire bliver sat lidt i baggrunden jævne. 😀
   Laurence er en meget hyggelig karakter og hans moralske kompas er vigtig for bogen dog er han en meget alvorlig mand og uden dragernes humor og livssyn (Samt det ballade de laver) ville bøgerne være lidt tørre. ;D
   Har også en ide om at få læst mere til dene serie i løbet af sommeren 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *