Bone Gab

IMG_3206

Title: Bone Gab
Forlag: Turbine
Forfatter: Laura Ruby

(anmeldereksemplar)


♥ ♥ ♥ ♥


 

Fra bogens bagside læses:

Vinder af Michael L. Printz Award 2016 for bedste Young Adult-roman.

Et sted i midtvesten i USA ligger byen Bone Gab. Alle kender alle, men aligevel kender ingen rigtigt hinanden….

Finn bor alene med sin bror i den lille by Bone Gab, efter at deres mor stak af med sin nye kæreste. Da den unge, smukke Roza – som har boet hos brødrene gennem længere tid – også forsvinder, er der ingen i byen, der opfatter det som hverken mærkværdigt eller mistænkeligt. Det er trods alt ikke første gang, at nogen tæt på brødrene lader dem i stikken.
Men Finn ved, at Roza ikke bare er stukket af. Han ved, at der er sket en forbrydelse, og at den unge pige er blevet flået ud af majsmarkerne af en meget farlig mand, hvis ansigt Finn ikke kan huske…

“”Bone Gab cementerer Laura Ruby som en af skønlitteraturens mest orginale stemmer. Hun er i stand til at røre dig til tårer, skræmme dig på et dybt og drømmeagtig plan og få dit hjerte til at synge af glæde. Denne bog er magisk realisme, når det er mest magisk.””

Anmeldelse:

Jeg vil starte med de forventninger jeg havde til denne bog inden jeg startede med at læse den. Denne bog er kommet ind af døren som anmelder eksemplar. Forsiden er det første som møder mig er den meget særpræget forside med en tilsyneladende død bi. Bogen er dækket med bikubemænster.
Ud fra hvad jeg kunne læse på bagsiden lød den sådan spændende nok. Et lille vipe af tristhed, håbløshed og måske lidt kaos. Jeg troede at bogen var en realistisk roman, fortællende en fortælling som kunne have foregået i virkeligheden, omhandlede de problemer som to unge drenge har helt alene forladt af sin egen familie og nu også af den unge kvinde Roza. Den ældste bror Sean kun lige voksen og Finn stadig har lang vej igen, kun en teenagere.
På bagsiden sagde det dog magisk realisme. Som jeg fejlagtigt slog hen som realisme.

Jeg startede på at læse den fordi jeg midt i alt rodet som kan opstå i livet stod jeg foran min bogreol og så på alle de bøger jeg endnu ikke har læst endnu. Alt for mange. Hvor jeg i virkeligheden allerede en lille plan om hvilke bøger jeg gerne vil læse først. Men som jeg stod der og kikke på alle bøgerne havde jeg lige pludselig ikke rigtig lyst til denne bestemte plan. Jeg havde lyst til noget helt andet end det jeg plejer eller har planlagt. Så fangede bogen mine øjne. Det var lige det jeg havde lyst til. Noget andet end det jeg plejer.

Fra første kapittel forelskede jeg mig lidt i skrivestilen. Og grunden er nok lidt spøjs, fordi med en sætning var jeg fuldstændig på bølgelængde med bogen.

“Hans ven Miguel ville være enig. Miguel afskyede majs, sagde, at planterne virkede … levende. Når Finn mindede ham om, at, øh, selvfølgelig var majsen levende, alle planter var levende, svarede Miguel, at majsen lød levende levende. Som om den ikke bare voksede, men flåede sig selv op af jorden og sneg sig omkring på tynde, hvide rødder.”

Det så meget beskrivende med at nævne ordet to gange for at mene noget andet, mere bestemt er noget jeg hele tiden gør. xD Som når jeg skal fortælle min computer geek kæreste at noget står i den fysiske kalender og ikke den elektroniske siger jeg gerne …det står i kalenderen kalenderen. Hvor dette bare er et af mange eksempler på hvordan man ved at nævne et ord to gange kan udtrykke meget mere.
Men ihvertfald kunne jeg ikke lade vær med at falde for dette.

Bogen overraskede mig virkelig. Den var overhovedet ikke det jeg havde forventet. Jeg er normalt ikke så vild med realisme. Og jeg ved ikke om denne bog faktisk overhovedet falder ind under denne kategori. Det er så her jeg kikkede igen på bagsiden og fandt ordene magisk realisme. Jeg har slået det op og denne bog er næsten et billede på det. Det er en blanding af realisme og fantastiske begivenheder, drømme, myter osv.
Jeg skal være ærlig og sige jeg så først på bagsiden efter endt læsning og så igen at det var en magisk realisme. Hvilket gav fuldstændig mening  for jeg sad selv og var i tvivl om at nogle af hændelserne i bogen virkelig skete eller om det var en drøm en af dem havde eller en eller flere af dem havde en skrue løs. Hvor jeg måtte indrømme at det måtte da være virkeligt, fordi det er ikke kun en person som ser alle disse ting.

Men Finn er hovedpersonen for denne bog selvom vi får et indblik i mange forskellige personers tanker i nogle af kapitlerne. Han er en ung dreng som ligesom sin bror sørger over tabet at Roza, dog sørger de på vidt forskellige måde. Finn er fuldstædig overbevist om at hun ikke forlod dem med sin gode vilje og en mand tog hende mod hendes ønske. Så tror Sean at hun forlod dem ligesom deres mor engang forlod dem. Helt selvisk. Sean tror ikke på Finn når han siger at en mand tog hende, han tror han dækker over Rozas beslutning. Fordi Finn når han skulle beskrive manden kun sagde at han bevægede sig som en majstage. Finn har det meste af sit liv været en outsider og blev kaldt diverse navne så som månefjæs og anset som lidt af en tosse. Byens egen tosse.
Finn er frustreret over at ingen tror på ham og ingen leder efter Roza. Samtidig så er han også selv forelsket i den unge Petey som har sit helt egent ry.
Roza høre man også en del fra og det er hendes del som får en til at sidde sig op i spænding. Hun er taget til et andet hus, låst inde og passer sig selv undtagen et tidspunkt hver dag hvor manden som tog hende vil komme til hende og spørge hende “elsker du mig nu?”. Virkelig creepy! Men spændende.

Bogen handler om at være stærk. At selvom alle kender alle og sladeren går så er det ikke ensbetydende med at de faktisk kender hinanden.
Men det bedste budskab er nok at du ikke rigtigt ser personen før du faktisk ser personen, personen. Altså personen inden bag ansigtet.

Bogen er fyldt med overraskelser som jeg så meget gerne ville have fortalt her, men ikke kan få mig til at spolere for alle jer der ude. Men den er helt klart det værd at læse. Jeg er meget positivt overrakset. Det var virkelig magisk realisme med personer som du ikke kan undgå at holde af, og holde med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *