Mig før dig

IMG_4370

Title: Mig før dig
Forlag: Cicero
Forfatter: Jojo Moyres

(Hørt som lydbog)


♥ ♥ ♥


 

intro fra goodreads

“Lou Clark ved en masse ting.
Hun ved hvor mange skridt der er fra bussen og hjem.
Hun ved, at hun elsker sit arbejde på The Buttered Bun, og hun ved at hun måske ikke elsker sin kæreste Patrick, så højt som hun burde.

Hvad Lou ikke ved, er, at hun lige om lidt mister sit job, og at det bestemt ikke er nemt at få et nyt.

Will Traynor ved, at han ikke længere har lyst til at leve.

Han ved, at livet nu føles småt og glædesløst, efter at han er blevet lam i stort set hele kroppen – og han ved præcis, hvordan han vil gøre en ende på elendigheden.

Hvad Will ikke ved, er, at Lou lige om lidt vil bryde ind i hans liv og gøre hans dagligdag knap så farveløs.

Og hvad ingen af dem ved, er, at de kommer til at forandre hinandens liv for altid.”

Anmeldelse:

En overgang blev de sociale medier hvor bøger er i højsæde næsten spamet med anmeldelser af denne bog. Som en lavine så jeg flere og flere skrive i store rosende rod om denne. Jeg læste om den var ikke meget interesseret i første omgang.

Det drysser stadig lidt med nogle anmeldelser med folk som lige som mig er sent ude med at læse bogen. Der er endda lavet en film over bogen. Hvilket var en af grundede til at genoverveje om jeg ikke aligevel skulle sætte mig til at læse den. 🙂
For jeg kan ikke lade vær med at tænke at hvis den ligefrem bliver elsket af så mange at den bliver lavet til en film så må der være noget om snakken. Men det behøves ikke betyde at det er noget for mig. Men da jeg så den inde på nota overvejede jeg igen, da det nu er så let at høre den som lydbog. Jeg besluttede mig at give den en chance, fordi jeg pointen til mig selv at de bloggere som er meget lig min smag også kunne lide den.

Det er lidt overraksende. Jeg er normalt ikke for realisme og bøger der allerede lægger op til noget trist. Uden direkte spænding og aktion og det overnaturlige. Det er forholdvis få bøger som jeg vælger at læse som er alt for realistiske samtidig med som ikke har en opløftende tema.
Men så det overraksende er at jeg faktisk kunne lide den. Jeg var ikke helt oppe at køre men selvom jeg var skeptisk blev jeg alligevel revet med og kom til at lide bogen og den historie og spørgsmål den byder en på.

En stor hjælp er hovedpersonen som er kærlig og let at holde med og følge. Louisa er en optimist og et værre snakkehoved, men hun vil sine omgivelser det godt og elsker at snakke med og i det hele taget have noget med mennesker af gøre.
Hun har en stærk holdning til hvad hun vil og ikke vil arbejde med, i den ufaglært afdeling som hun skulle tage stilling til efter hun blev fyret.

Bogen tager det etiske problem med at begå selvmord i de situationer hvor man er bundet til en skørestol på grund af en rygmarvskade og ikke kan bevæge sig overhovedet. Livsglæde i samme henseende og den påvirkning det har på de personer som skal tage sig af vedkommende som har disse tanker og ønsker.
Louisa prøver alt i verden for at vise Will hvad livet kan byde på selvom man dog stadig har nogle begrænsninger.

På en side er det vel hel fair at det er personen selv der bestemmer om de gerne vil leve mere og det er let at tænke når man ikke selv står i det tror jeg. Men på den anden side så er det ikke kun personen med det “forringede liv” som det har en betydning for.
For er ens liv enligt fuldstændig ens eget? Det er så let at sige farvel, får man får jo selv fred. Men der bliver efterladt en del personer som så dem selv skal leve med den store omvæltning det er at miste et andet menneske man holder af. Jeg syntes det er et stort spørgsmål og der er mange grå zoner og mange måder at vende det på. Og derfor ikke lige til.

Men bogen vender det fint og viser mange af disse aspekter som følger med dette spørgsmål på samtidig en spændende måde. Man følger Louisa som kommer udefra og ser ind på en familie med dette problem. Så bliver hun involveret og bliver selv en af de personer som man ville kalde en af hans nærmeste.
På den måde ser hun det udefra som fra en udefrakommende. Men det giver også familiens vinkel på det, samt Will´s egen vinkel.

Det er en gribende og meget virkelig fortælling. Dog selvom at der er en fortsættelse så tror jeg ikke at jeg lige læser den foreløbelig. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *