Hæklet kaktus

Sidste år var jeg til en fødselsdag, en af de store. Og det var sådan at der blev udtrukket nogle heldige vindere til at skulle lave noget i løbet af et år til fødselsdagsbarnet 😀 Jeg var en af de få heldige til at blive udtrukket og jeg blev udtrukket til at skulle plante en plante til hende. Pis tænkte jeg mens min kæreste ved siden af mig sad og grinede for sig selv. For igennem tiden har planter omkring mig, efter mit synsvinkel, begået selvmord, selv en kaktus. For nogle andres synsvinkel er jeg lidt en langtidssigtet snigemoder.

Tiden gik og jeg vidste ikke helt hvad jeg skulle plante eller i det hele taget holde den i live med min alt andet end grønne fingere. Så fik jeg den idé at jeg kunne hækle en blomst til hende. Og det ente med at jeg syntes det ville da være helt fint at hækle en kaktus til hende. Den kan jeg i det mindste ikke slå ihjel samt så var pointen der stadig med at jeg selv havde lavet den. Så denne post har været lang undervejs fordi jeg kunne jo ikke rigtigt vise den herinde inden jeg gav den væk. 😀 Og da både min svigermor, svigerinde og kæreste så den så ville de også have en. Så jeg gav den første væk som planlagt og så var det ellers igang med at masseproducere 3 mere. Det er så de tre som i kan se på billedet.

Selve urtepotten er min egen lille kreation da opskriften jeg fulgte (se opskriften på kaktus her) ikke inkludere hverken jorden eller potten så det skulle jeg selv lige fuske mig frem til. Men neden under det sidste billede af mine kaktusser skriver jeg lige opskriften til både horden og potten som er meget ens.
Blomsten på den ene er kun med for at vise hvor lille den er. Jeg havde oprindeligt planlagt at der skulle være blomster på som der også er på den originale opskrift, men med samme størrelse garn syntes jeg at mine blomster blev alt for store og klodsede i forhold til selve kaktusen. Jeg ventede fra wish nogle andre hæklenåle jeg have bestilt som også var i nogle størrelser så jeg ville kunne lave noget mindre. Blomsten på billedet er lavet af stoppegran med nålstørrelse 1,60 mm. Det var utroligt besværligt småt at sidde og arbejde med. Men det endte med at jeg ikke lavede flere og satte blomster på fordi jeg syntes kaktusserne har et helt fint udtryk i sig selv og alle omkring mig gav mig ret. 😀 Så gad jeg da ikke side og kæmpe med så små ting. ;D

Men at masseproducere fandt jeg meget hurtigt ud af at det er ikke helt noget for mig. Ved den sidste kunne jeg næsten hækle uden at kikke på opskriften eller på selve det jeg hæklede. xD hehe så tror for fremtiden det jeg laver bliver mere eller mindre unikt xD

Urtepotten:

m= maske
Fm = fastmaske
2fm = udtagning (to fastmasker i samme maske)
fm2sm = indtagning ved at hækle to fm sammen
FML = forreste maskeled
BML = bagerste maskeled
BG = luk af

Potten:

Omg 1- Magisk ring med 6 (6)
Omg 2- 2fm i hver maske  (12)
Omg 3- 2fm i næste m, fm i næste m* gentag 6 gange (18)
Omg 4- 2fm i næste m, fm i næste 2 m* gentag 6 gange (24)
Omg 5- 2fm i næste m, fm i næste 3 m* gentag 6 gange (30)
Omg 6- 2fm i næste m, fm i næste 4 m* gentag 6 gange (36)
Omg 7- 2fm i næste m, fm i næste 5 m* gentag 6 gange (42)
Omg 8- 2fm i næste m, fm i næste 6 m* gentag 6 gange (48)
Omg 9- 2fm i næste m, fm i næste 7 m* gentag 6 gange  (54)
Omg 10- 2fm i næste m, fm i næste 8 m* gentag 6 gange (60)
Omg 11- 2fm i næste m, fm i næste 9 m* gentag 6 gange (66)
Omg 12- 2fm i næste m, fm i næste 10 m* gentag 6 gange (72)
Omg 13- FML: fm i hver maske (72)
Omg 14- fm2sm i næste m, fm i næste 10 m* gentag 6 gange
Omg 15- fm i hver maske
Omg 16- gentag omg 15 indtil potten har den højde du gerne vil have.
Pottekanten: (efter omgang 16 når potten har den højde som du ønsker)
Omg 1- BML: fm i hver maske
Omg 2- fm2sm i næste m, fm i næste 9 m* gentag 6 gange
Omg 3- fm i hver maske
Omg 4- gentag omg 3 til kanten har den længde du ønsker
BG (efterlad lang tråd til sammensygning).

 

Jorden:

Omg 1- Magisk ring med 6 (6) (prøv at sørge for lang tråd i denne ende også)
Omg 2- 2fm i hver maske  (12)
Omg 3- 2fm i næste m, fm i næste m* gentag 6 gange (18)
Omg 4- 2fm i næste m, fm i næste 2 m* gentag 6 gange (24)
Omg 5- 2fm i næste m, fm i næste 3 m* gentag 6 gange (30)
Omg 6- 2fm i næste m, fm i næste 4 m* gentag 6 gange (36)
Omg 7- 2fm i næste m, fm i næste 5 m* gentag 6 gange (42)
Omg 8- 2fm i næste m, fm i næste 6 m* gentag 6 gange (48)
Omg 9- 2fm i næste m, fm i næste 7 m* gentag 6 gange  (54)
Omg 10- 2fm i næste m, fm i næste 8 m* gentag 6 gange (60)
Omg 11- 2fm i næste m, fm i næste 9 m* gentag 6 gange (66)
Omg 12- 2fm i næste m, fm i næste 10 m* gentag 6 gange (72)
Omg 13- FML: fm i hver maske (72)
Omg 14- fm2sm i næste m, fm i næste 10 m* gentag 6 gange
Omg 15- fm i hver maske
Omg 16- gentag omg 15 indtil jorden har passende højde til potten (skal være lidt mindre så den passer ned i potten)
BG

Syg sammen:
For at syg disse to ting sammen så man ikke kan se sygningen skal man bruge det garm med samme farve som pottegarnet, her hvis du har efterladt en lang tråd efter du har lavet potten færdig så bruges denne. Først putter man fyld i potten og passer jorden ned i. Her kan potten godt bue udad men så bru den tråd som er i midten af undersiden af din jord, brug synøl og sæt igennem bunden af potten og op igen til jorden så kan man stramme til at potten har den form man gerne vil have.
Så bruger man det extra lange tråd som er efterladt efter man har lavet potten. Man syer pottekanten fast der hvor den skal sidde på potten og på den anden side tager man kanten af jorden. Kanten er den som kan ses efter man har arbejdet i FML i omgang 13. Dette gentages hvor man syre fra jord og pottekant til pottekant til jord. Dette ender med at pottekanten ikke løber nogle steder og holdes fast samt at jorden er placeret der hvor pottekanten ender inderst på potten.

Kaktus syes på jorden med samme garn som blev brugt til at lave kaktussen.

2 thoughts on “Hæklet kaktus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *