The Witcher (Det Sidste Ønske)

Title: The Witcher 1
Undertitel: Det Sidste Ønske
Engelsk titel: The Witcher
Sprog: Hørt som lydbog på Dansk
Forfatter: Andrzej Sapkowski
Forlag: Gyldendal
Fra serie: The Witcher
Bog i serie: 1

(læst som lydbog fra Mofibo)


♥ ♥ ♥ ♥


I bogens beskrivelse læses:

“Bestselleren bog The Witcher, spilverdenens svar på Game of Thrones. Første fritstående bind i Andrzej Sapkowskis serie om witcheren Geralt. Historierne, der udspiller sig i et middelalderligt og fantasyinspireret univers, handler om Geralts heltegerninger og om hans begær efter den uimodståelig tiltrækkende troldkvinde Yennefer. 

Geralt er witcher, en mand, der gennem hårdt træning og magiske drikke er blevet monsterjæger og koldblodig kriger. Han rider fra landsby til landsby for at tilintetgøre frygtindgydende monster og dæmoner, som hærger landet og overfalder uskyldige mennesker. Men ikke alt, der ser uhyggeligt ud, er ondt – ikke alt, der ser harmløst ud, er godt. Geralt er heldigvis i besiddelse af overnaturlige kræfter fx forstærket syn, evne til hurtig helig og delvis immunitet over for menneskelige følelser, hvilket gør ham til en imponerende og ubarmhjertig dræber. 

Med sin blanding af western, middelalderens ridderromaner og slavisk mytologi er witcher-serien forfriskende indenfor sin genre. Her er et velfungerende plot og veldrejede intriger, som minder om dem man kan møde i The Game of Thrones. Her er galgenhumoristiske skildringer af et eventyrligt univers med næsten lige så mange gakkede finurligheder som i Harry Potter. Det nærværende drama udspiller sig i de mest fantastiske omgivelser og er så overbevisende fortalt, at man er fanget med det samme.”

Anmeldelse:

Dette er en bog jeg længe har ville læse. Faktisk har jeg en mindre plan om at læse hele serien, derefter se tv serien på netflix og derefter spille spillene. Planen er virkelig at nørde dette univers og serien i alle aspekter. 

Forvirring er noget der følger med bogen. Fordi bogen har det med at springe meget i tid og sted. Man som læser ved ikke hvor og hvornår man er. Hvis man ikke allerede ved at den springer, så vil det først gå op for en, et godt stykke inde i bogen. 

Bogen består af mange historier der springer i tid og sted men dette afskrækker ikke en for bare at fortsætte ufortrødent ind igennem bogen. Fra første færd fanger den første fortælling om Geralts eventyre læseren. Denne første historie smider læseren i gang med universet og de regler der kommer med et nyt univers. Normalt vil bøger forklare de mest basale ting. Forklaringen som denne bog giver læseren får kun den forklaring som Geralt giver dem, som beder ham om hans expertise. Det første “monster” bogen byder på, er anderledes, med anderledes regler og påvirkning på dens omgivelser. Alle monstrene er forskellige og er i verdenen af forskellige årsager, hvor spredningen af mennesker og miljøet har deres påvirkning. Monstrene er levende beskrevet og er også så komplekse sat sammen at man kan føle at der er logik bag. Logik på samme måde som andre utroligt velskrevet bøger der har deres helt egne sæt af logiske regler der er tilegnet dette specifikke univers. 

Bogens univers er utroligt stort og mangfoldigt. Det er fyldt med fantastiske skabningere og kulturere. Men lige så fantastisk som verden lyder, er den lige så barsk og uforsonlig. Mennesker er som mennesker er flest. Ikke altid søde mod hinanden og nogle er korrupte. For ikke at glemme de fleste mennesker ser ned på Geralt på grund af hvem han er, hvad han laver. Kalder han en mutant, et misfoster. Men alligevel er det ham de kalder på når monstrene kommer for tæt på deres liv og de er bange for deres liv, deres kæres, deres formue… Universet er smukt på en barsk måde. Spændende på grund af alle de forskellige personer og monstre der huser dette univers. Men hvem der er monstrene er ikke altid så sort eller hvidt. Denne nuancerede vinkel på universitet gør Geralts eventyrer både utroligt levende og spændende. Nogle gange, er det som en ulykke hvor man ikke kan se væk, andre gange er det hjertevarmt, foruroligende, gråt og når det stikker Geralt så er der også humor som jeg personligt ikke kunne lade vær med at sidde og grine af. Hans humor sidder lige i skabet! Hvilket betyder at når man høre lydbog ligesom jeg gør, så griner man lige pludselig ud i luften, ud af det blå og fra alle omkringståendes personer perspektiv ser det ud som om jeg griner af fx den opvask jeg har mellem hænderne. Jeg tror de fleste der høre lydbøger kender til dette. 

Geralt virker ved første øjekast lidt maskine agtig og det er nok også det han helst gerne vil fremstå som. Det er, det han selv tror han er og skal være. Men han er meget mere sej end det. For på trods han siger at han lever efter et kodeks. Tager han valg og vælger han hvad han vil være med til og ikke vil. Han går imod handlinger og jobs som strider imod det han kalder for hans kodeks men er det blot hans kodeks han handler efter? 

Jeg synes det er en fantastisk bog og jeg glæder mig til at læse videre, se tv-serie versionen samt at spille spillene. Jeg glæder mig i det hele taget til at opleve dette fantastiske og nuancerede univers på alle de måder der er mulige. Det er sjældent at man har mulighed for at dykke ned i et bogunivers på så mange måder og jeg glæder mig til hver en del af det. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *