Ildstenens Hemmelighed

Title: Ildstenens Hemmelighed
Undertitel: Mysteriet om Den Virkelige Verden
Sprog: Dansk
Forfatter: Tabita Aundal
Sider/længde: 420 sider
Forlag: Forfatterskabet
Fra serie: Mysteriet om Den Virkelige Verden
Bog i serie: 1

(Reklame: anmeldereksemplar fra Forfatterskabet)
(Læst på bogform)


X


I bogens beskrivelse læses:

“Der findes en verden mere virkelig end Jorden. 

For æoner siden blev Jorden afskåret fra samfundet i Universet og indhyllet i Tidernes Tågers forbandelse af ondskabens fyrste, Rahniz. 

Dette mysterium ændrer hverdagen for fire unge, da Barkela, søn af Universets regent, indkalder dem som agenter til Sapientias efterretningstjeneste. 

De jordiske agenter går under navnet Ildstenenes Hemmelighed og får betroet Regentens kraft til at bekæmpe Rahniz. 

Men kan de unge består optagelsesprøven? Da Rahniz tager en af dem til fange, skal de gennemføre en livsfarlig redningsaktion. 

Mød fire danskere, som bryder gennem Tidernes Tågers forbandelse, hvor to verdener smelter sammen i en nervepirrende fortælling.”

Anmeldelse:

Julemåneden er godt overstået og dermed også er vi trådt ind i et nyt år. December var en ekstravagant travl tid for min del. Men nogle hyggestunder med en bog i hånden fik jeg presset ind og disse stunder var i selskab med denne bog.
Det i nok allerede har bemærket er at, bogens beskrivelse er med hvid skrift. Så det mere ligner et blankt stykke i anmeldelsen. Hvis i ønsker at læse den, skal i blot markere teksten.😉 Dette er ikke en fejl men et bevidst valg fra min side. Fordi, hvis i gerne vil læse denne bog synes jeg at bagsideteksten afslører lige lovligt for meget af handlingen til min smag. Derfor har jeg valgt at skjule den, så hvis i ikke ønsker spoilers fra bagsideteksten så kan i undgå dette. 

Jeg faldt mere eller mindre over denne bog og kunne ikke modstå at der skulle findes en anden verden. Mere virkelig end den vi lever i. En verden skjult for os. Vildt interessant koncept!
Den første del af bogen tog mig også med storm! Handlingen starter uden vider og kræver min opmærksomhed. Præsentationen af de vigtige hovedpersoner samt bipersoner blev gjort på en faktisk, rigtig glidende og naturlig måde samtidig med at handlingen og historien stadig havde sin ret. De problemer bogens hovedpersoner har er spændende, fængende og lidt skræmmende. Lige min type spænding. 

Bogen handler om at der er en mere virkelig verden end den vi lever i. Vi er underlagt en forbandelse så vi ikke kan se den. Sat der af væsner der er for os mere eller mindre uovervindelige. Dette kommer af deres krig imellem sig. Da en af deres egne, engang satte sig op imod deres højeste leder. Universets højeste leder er altseende, alvidende og faktisk uovervindelig. Hvilket i allerede nok har gættet, at sætte sig op imod ham, var en meget dum beslutning. På denne måde får den alvidende hersker også afprøvet alle sine undersåtters loyalitet til ham. Efter en krig om jorden så har den Onde en tidsbegrænsning for sig, samt en hel regelbog over hvad denne må og ikke må. Dette bliver håndhævet af de gode. Her er kampen om jorden og de mennesker der lever på den. Som faktisk mere er en test af menneskets loyalitet til denne store hersker, som nærmest ingen ved eksistere. Kun få udvalgte (som er der til at kæmpe hans sag og kæmpe imod det onde) ved at “Den virkelige verden” eksistere og dermed alt der følger med.  Hertil er menneskets frie vilje en vigtig faktor.
Vores fire hovedpersoner er af disse særlige udvalgte, valgt til at kæmpe for hans sag. At kæmpe for os alle sammen. Siden de var helt små har krigere fra den “Virkelige verden” hold øje med dem og beskyttet dem fra det onde. Du kan altid regne med dem, regne med at de vil beskytte dig og stå ved din side selvom du ikke altid kan se dem. Det er hvert fald det de siger. Men flere eksempler i bogen viser at dette ikke altid er tilfældet. 

Starten af bogen tog et emne op. Svigt. Hvordan forholder du dig til det? Specielt når svigtet er i sådan en grad at det kunne betyde liv og lemmer for dig på grund af en person du virkelig troede du kunne stole på? På den anden side, hvordan kommer man ud af en umulig situation, du ikke kan se en ende på, eller løsning. Noget du aldrig skulle have rodet dig ud i. Men nu står du der, kan ikke rokke dig. Hvad gør du?
Dette er emner som bogen starter med at tage op. Et andet er tilgivelse. Tilgivelse du er påbudt at give fordi det næsten uovervindeligt væsen siger du skal. Og du gør det med glæde, med et smil i erkendelsen af det er det rigtige. Og alle er glade…
Her knækkede tråden en anelse for mig… Fordi det virkede mere som om de bare tilgav på bud og at bogen hoppede over et meget vigtig sted. Netop hele forløsningen, forklaringen på hvorfor personen gjorde som den gjorde. Hvad personen samt de implicerede personer følte. Det blev skrevet af som at de snakkede om det hele og så gik videre. Jeg manglede lidt også at være med i denne process nu hvor man havde været med i hele opbygningen til den… 

Denne bog har ingen hjerter fået. For selvom at den startede spændende ud, så var der nogle vitale ting der bare ikke spillede for mig. For det første virker denne test af menneskers loyalitet mere som et væddemål hvor menneskene står prissat i deres uvidenhed om dette spil der foregår omkring dem. Hvor den højeste hersker lader dette ske når han tydeligt gives udtryk for at det onde er, det gode langt underlegen. Hvor forklaringen af dette er at det hele er langt mere kompliceret end vi kan forstå og at han ved hvad han gør. Denne forklaring er ikke god nok for mig. Dette er en gennemgribende tema igennem bogen af disse uovervindelige væsners tankegang omkring mennesker. Holdningen er at mennesket skal adlyde og være loyale også selvom at de ikke ved at denne virkelige verden findes. 

Hertil vil jeg lige dele et Citat fra bogen:

Citat – “Menneskene skal lære at adlyde. Det tager tid for dem at opbygge tillid til os. Men det kommer med modenhed.” – sagt af Barkela universets herskerens søn.

Så store, så mægtige, bilder de sig ind at de ser alt og forstår alt. Dog det til trods forstår de ikke at tillid og respekt er noget man gør sig fortjent til via handling og ikke noget man blot kan forvente bare fordi man er stærkere, eller klogere. Et andet er at de menneskelige aspiranter skal ikke lade andre diktere hvem de er, men vide hvem de er i herskerens søn… Altså at lade deres personligheder hvile i et mere eller mindre guddommeligt væsen og sprede budskabet om den virkelige verden. Jeg kan ikke komme overens med denne tankegang og menneskesyn. Det at de forventer at mennesker skal adlyde og stole blindt på skabninger de kun har kendt til i uendeligt lidt tid. Hvor vores hovedpersoner for det meste faktisk bare giver denne tillid og gør hvad der bliver sagt, og ikke kun i handling for de er ekstremt bange for at skuffe disse væsner og ikke være gode nok i deres øjne. At de tilgiver med det samme når det bliver påbudt dem virker på mig unaturligt. 

Bogen starter med fokus på vores 4 hovedpersoner og deres ønsker, liv og tanker, og ender med faktisk at hopper mere eller mindre over de episoder hvor dette er essentielt. Jeg mangler lidt her at føle dem i historien hvor jeg syntes at de efter en tredjedel inde i bogen bliver overskygget af “Den virkelige verden” og dens agenda. For en tredjedel inde i bogen skifter fokus til disse væsner og den virkelige verden og hvor værdifulde de fire hovedpersoner føler sig ved at være en del af det hele. Hvor stolte de føler sig når de bliver rost. 

Hele dette tema om at adlyde blindt uden at sætte spørgsmålstegn nager mig desværre. Og jeg ville have ønsket at bogen ikke have skiftet fokus fordi jeg ville så gerne hellere lære vores helte af kende på godt og ondt. Men der er nogle spring i handlingen hvor jeg gerne ville have fokuseret på personerne og ikke disse uovervindelige væsner. Nogle ting der bliver sagt og sker i bogen kan jeg ikke kan lade være med at associere med de mindre heldige sider som religion kan antage. 

Selvom at denne bog ikke helt var min kop te kunne jeg virkelig godt lide ideen omkring at der findes en mere virkelig verden end den vi lever i. At universet er større end som så samt indeholder mere liv end vi først troede. Hvor bogen på denne måde er en blanding mellem fantasi og sci fi. Det er altid spændende at se når disse to genre blander sig! Bogen starter også ualmindeligt spændende ud med både det overnaturlige samt alt for virkelige altoverskyggende problemer. Jeg ville sådan have ønsket at dette fokus som bogen startede med faktisk havde holdt og udviklet sig! 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *