Fantastiske Fabulationer 1

Title: Fantastiske Fabulationer 1
Sprog: Dansk
Forfatter: Lars Ahn, Tobias Dahl, karin Dammark, Leon Dantoft, MC Gersten, Niels Kjærgaard, Karsten Brandt-Knudsen, Silvia Lundberg, Mariane Mide, Freddy E Silva, A. Silvestri, Strid G Thomsen, C.C. thybro, Maria Aagaard.
Sider/længde: 300 sider. 

Forlag: Forlaget Iladanach
Fra serie: Antologi (Fantastiske Fabulationer)

Bog i serie: 1 


♥ ♥ ♥


I bogens beskrivelse læses:

Og ikke mindst de helte der tager kampen op imod dem. Fantasy er fyldt med utrolige historier, verdener og finurlige ideer, som trodser det vi kender som virkeligheden.

Fantastiske Fabulationer, er netop dette. Fabulationer som underdrejer virkeligheden og stiller spøgsmål.

Fantatiske Fabulationer består af 14 fantastiske noveller, skrevet af vinderne af den årlige fantasy konkurrence for året 2021. Novellerne er skrevet af både etablerede og nye forfattere, og spænder bredt indenfor genren.
I denne antologi finder du spændende historier om skjoldmøer, muskuløse helte, drager, magikere, bizarre virkeligheder og meget andet.
Hvad end du er til sværd og trolddom, allegoriske fortællinger, underfundig fantastisk eller historier om trolddom, så finder du noget for din smag i denne bog. Og måske opdager du også en ny favorit.”

Anmeldelse:

Jeg har læst denne bog i forbindelse med Ulven og Uglen Fantasychallenge 2021, som September udfordringen. Denne måneds udfordring lød på: de “Læs en antologi”. I denne måned er jeg som altid ude i sidste øjeblik med anmeldelsen. Så jeg igen, igen, igen kan sige at jeg lige præcis at nå at både læse bogen og anmeldt den her på siden inden at måneden gik på hæld. Det er ikke så tit at jeg læser antologier. Jeg har et lidt sjovt forhold til noveller. Enten elsker jeg historien og ønsker inderligt at der var flere sider, måske en hel bog af denne eller også kan nogle noveller være alt for lange. Det er kun nogle få hvor man sidder tilbage og tænker at den var lige perfekt som den var. I denne antologi var der en god blanding af alle tre. 

Denne bog har jeg købt at en bekendt som selv har en af sine noveller i denne antologi. Så det var helt oplagt ud over at det var en antologi jeg skulle læse til denne måned, men også fordi dette netop er en fantasy antologi. Perfekt! 

Antologien starter hårdt ud med lidt skræmmende og hårde eventyr af slagsen. Derefter udfolder den sig lidt. Men temaet ville jeg næsten sige er en anden side end hvad vi normalt ser til fantasien. Hvilket har været genialt. Der har været mange som har givet et helt andet perspektiv. Nogle meget creepy, nogle utrolige, nogle i helt andre verdener og nogle som har lånt hist og her fra vores egen og mikset den med en helt anden, nogle var i vores verden og i stedet var der lånt noget fra eventyrene. Historierne samt skrivestilen  har været vidt forskellige. 

I forhold til skrivestilene må jeg også indrømme at der var nogle jeg elskede, nogle jeg fandt interessante og så en enkelt som virkelig ikke faldt i min smag. Og hvis i så sidder og spørger hvilken slags var der ikke lige faldt i din smag. Så ja… Historien var interessant og vidner om en helt anden spændende tankegang. Men skrivestilen var for meget. Den fyldte for meget, var for meget. På samme måde som en person lige personligt kan fylde lige lidt for meget. Alle os der læser ved at når vi læser en bog så betyder det utroligt meget om vi kan lide hovedpersonen eller om vi simpelthen ikke kan klare personen. Dette gælder også for skrivestilen og fortællerstemmen. Den der hvisker fortællingen i dit indre. Den som skal være i baggrunden og hjælpe historien på vej i dit indre og får historien til at blomstre og udfolde sig. Denne fortæller kan jeg erkende kan fylde for meget, og i stedet for at hviske og lade historien glide afsted virker mere som en invasion der på bedste vasal stil råber historien ud. Det er her jeg ville sige at skrivestilen ikke slog igennem men mere larmede. 

Men det var heldigvis kun en. 

Der var utroligt mange noveller og alle finurlige på hver deres egen måde. Jeg kunne især godt lide rødtoppen der ønskede magi af hele sit hjerte. Jeg elskede historien og dragerne! Elsker drager, men denne var underfundig genial. Der var også en med en skjoldmø som godt kunne have været en hel lille bog i sig selv med hendes eventyr, dette havde lidt vibe af  The Witcher. En anden interessant var en ny start til et menneske der ikke kun er menneske. Nogle endte uden rigtig at give en et svar. 

Til alle dem der også elsker Lovecraft så var der også en novelle inspireret af hans fabulationer.  

Fantasy og fantasien generelt kan tage os mange veje. Der er noget for enhver derude. Denne antologi er kun en meget lille visning hvad fantasy kan indeholder og brede sig over. Og giver en netop følelsen at mulighederne er uendelige, for fra novelle til novelle springer historierne, stilen og subgenrer så abrupt at man ikke kan lade være med at lægge mærke til det. 

Med denne bog har jeg fuldført denne måneds læse udfordring. Det er sjældent at jeg faktisk læser mig en antologi men denne var nu en dejlig en af slagsen. Men næste måned som de mange sidste, så har jeg en plan om at læse og anmelde november udfordringen i meget bedre tid. Men tja.. Jeg har nu kun november og december til faktisk at indfri dette løfte til mig selv. 

1 thought on “Fantastiske Fabulationer 1

  1. Pingback: Skriveåret 2021: Alle gode gange fem – Lars Ahn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *